Skip to content

Espeleologia a l’Alt Urgell: Grallera Gran del Boixeder

Sortim a descobrir una cavitat poc visitada de la serra del Cadí, situada a 2389 metres d’altitud, a escassos 400 metres del GR 150.1, que enfila de dret cap a la carena del Cadí des del coll de Jovell, venint de Josa de Cadí.

Com sempre, i tot comptant amb dades d’un llibre de 2014, la principal aventura és trobar la boca.

Ha estat molt grata la sorpresa de trobar aquesta important boca a la Serra del Cadí, que ens ha permès practicar espeleologia amb llum natural pràcticament del primer a l’últim metre de corda que hem transitat.

Una petita joia del Cadí, que ens farà suar de valent a la pujada fins la boca de l’avenc.

Fitxa de la Grallera Gran del Boixeder

Nom: Grallera Gran del Boixeder
Sinònims: Grallera n.2 de Josa
Desnivell: 81 m.
Recorregut: 100 m.
Coordenades UTM (WGS84)
– 31T
– X: 384529
– Y: 4681761
Comarca: Alt Urgell
Municipi: Josa i Tuixén
Cartografia:
– Serra del Cadí, Pedraforca (Ed. Alpina 1:25.000)
Bibliografia:
– Barrancs, Torrents, Canyons i Cavitats de l’Alt Urgell (Autoeditat)

Temps d’aproximació: 1h30′ aprox.
Temps d’exploració (entrar i sortir): 1h45′ / 2 pax
Cordes utilitzades: 1×100
Observacions:
– Preveure un netejador d’spits, alguns es troben atestats de brossa.
Dos protectors de corda ens poden ser de gran utilitat per salvar, sobretot el fregament de la capçalera principal.

Accés a la Grallera Gran del Boixeder

Per arribar a la Grallera Gran del Boixeder, hem d’arribar al bucòlic Coll de Jovell, situat a 1781, unint el Cadinell amb la Serra del Cadí.

Si no disposem d’un vehicle tot terreny, la millor opció serà accedir-hi des de Josa. Sortint del poble en direcció a Gósol, immediatament ens toparem amb una pista que surt a l’esquerra de la carretera cap a coll de Jovell; aquesta pista, uneix també Josa amb Cornellana i Fórnols, tot i que passat coll de Jovell acostuma a estar en pitjor estat, és per això que recomanem l’accés per Josa.

Un cop a Coll de Jovell, prendrem el GR 150.1 que puja, feixuc i directe cap a la Serra del Cadí, travessant en la seva part alta alguns trams rocosos que poden dificultar la progressió als menys avesats a aquest tipus de terreny fins assolir, un cop superats uns 560 metres de desnivell, els Planells de Josa, on el GR és marcat en estaques. Aquí virarem a la dreta, perdent lleugerament alçada, per al cap d’uns 400 metres d’haver deixat el GR trobar la Grallera Gran del Boixeder, al marge d’una petita canal.

Alerta: Erròniament, o almenys no coincideix en cap dels mapes consultats, el llibre més actual que coneixem (Barrancs, Torrents, Canyons i Cavitats de l’Alt Urgell), menciona que la Grallera Gran del Boixeder es troba al marge de la canal del Pradell o Paradell. Aquest error, afegit a què les coordenades que s’hi proporcionen contenen un error 800 metres bo i semblant col·locades a vista sobre el mapa, van fer que passéssim quatre hores buscant la cova.

Descripció de la Grallera Gran del Boixeder

Si mirem la boca, amb el sud a l’esquena, trobarem la instal·lació i algunes restes de pintura vermella en un bloc a la dreta de l’àmplia boca, d’uns quatre metres de diàmetre.

Cal parar atenció al fregament i col·locar un protector per a la corda, puig que la instal·lació està situada de tal manera que no permet evitar-lo.

Davallant per la boca ens endinsarem a un preciós pou cilíndric cobert de molses a causa de la humitat, i que, dit sigui dit de passada, patina com una mala cosa. Aquestes molses li confereixen un aspecte bucòlic, sorprenent-nos gratament als dos.

A la base d’aquest pou, hi trobarem un replà ple de guano de les gralles des d’on un espit ens permetrà fraccionar i accedir a la capçalera del segon i últim pou. Val a dir que aquest espit es trobava pràcticament ple de brossa.

Situats doncs a la capçalera del darrer pou, ens trobarem en una vertical de 57 metres, aèria en la seva pràctica totalitat, i amb amplades de fins a 10 metres. Resulta remarcable, que gràcies a l’ampla boca, i a la “perfecció” del tub que conforma l’avenc, la llum natural penetra fins a molt avall, podent gaudir d’una visibilitat més que generosa fins a força metres terra endins.

Durant el descens dels darreres 57 metres l’avenc ens regalarà algunes formacions prou importants, així com algunes incògnites de possibles continuïtats, que, tot sigui dit de passada, requeriran un bon pèndol per arribar-hi i començar a explorar.

A la base del pou hi trobarem una gran quantitat de guano (en alguns indrets cobreix fins a mija cama), així com també un dipòsit d’aigua.

Als extrems d’aquest pou, dos conductes descendents ens condueixen a la fondària màxima de 81 metres.

Topografia de la cavitat

Galeria de fotos de la cavitat

Mapa i track per a GPS

Funció en proves, disculpeu-nos si no funciona correctament.

Referències a la Grallera Petita del Boixeder

Situada uns 100 metres en direcció NO des de la Grallera Gran, trobem la Grallera Petita del Boixeder. Allargassada i gran, d’uns 5 metres aproximadament, amb alguns blocs encastats que la tapen de forma parcial, aquesta cavitat consta d’un únic pou de 20 metres, que ens deixa en una galeria que arribarà als -26 metres.

Desnivell: 26 m.
Recorregut: 45 m.
Coordenades UTM (WGS84)
– 31T
– X: 384456
– Y: 4681797

espeleologia Alt Urgell Grallera Petita del Boixeder
Boca de la Grallera Petita del Boixeder, a uns 100 mts NO de la Gran